Начало / Новини

Министър Ивайло Московски присъства на официалното завършване на пробива на тунела на столичното метро при ЦУМ

21 юни 2011 A+AA-

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов, заедно  с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, присъстваха на официалното завършване на пробива на тунела на столичното метро при ЦУМ. Метростанцията е част от проекта за разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - Св. Неделя - НДК - бул. Черни връх", който се финансира от Оперативна програма „Транспорт".
Станцията е разположена под разкритото археологическо ниво, включено в предвидения за изграждане „Античен комплекс Сердика". За да бъдат запазени археологическите находки, разкрити при изкопните работи, проектът бе преработен, а станцията бе изградена по специален метод.
Предстои изграждането на вътрешните конструкции на перона и на етажните нива на двата входни вестибюла. В момента в северната шахта до подлеза пред Централни хали се намира тунелопробивната машина, която в началото на месец юли ще започне строителството на последния тунелен участък - от пл. „Св. Неделя" до бул. "П. Евтимий".
Тунелът трябва да бъде завършен в началото на месец септември тази година. Успоредно с това ще бъдат завършени вътрешните конструкции на станцията и от месец октомври - декември, поетапно, ще започне монтажът на оборудването и архитектурното оформление. Срокът за завършване на станцията и възстановяването на терена над нея е април 2012 г., а завършването на целия втори метродиаметър „ж.к. Надежда - пл. Св. Неделя - бул. Черни връх" - в края на месец август 2012 г.

DSC_0228.JPG

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...