Начало / Новини

Данута Хюбнер посети строителни обекти от Проекта за разширение на метрото

4 април 2011 A+AA-
Данута Хюбнер посети строителни обекти от Проекта за разширение на метрото

На 31.03.2011 г. председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Данута Хюбнер посети метростанция МС-10 II (при хотел Хемус) в София и тунела под бул. „Черни връх" и се запозна със строителните дейности. Посетените обекти са част от Етап I на Проекта за разширение на метрото в София, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт". Към момента в процес на изпълнение са архитектурно-довършителни работи по метростанцията, а в тунела под бул. „Черни връх" (между станции МС 10-II и МС 11-II - „Джеймс Баучер") е изцяло прокопан и върху първичната облицовка се изпълнява хидроизолация и торкретиране.
Хюбнер остана впечатлена от видяното. Според нея строителството на втория метродиаметър се извършва в срок, като през следващата година пътниците вече ще могат да се възползват от съоръжението. Хюбнер подчерта, че метрото е екологичен транспорт, който ще окаже голямо положително въздействие върху околната среда, като чрез него ще бъдат намалени вредните емисии в столицата. Тя отчете като правилна крачка изграждането на паркинг пространства, което ще позволи повече граждани да използват метрото. Данута Хюбнер също подчерта, че би било добре, ако в страната ни има повече такива проекти, финансирани с европейски средства.
На проверката присъстваха и кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът по управление на средствата от Европейския съюз на Република България Томислав Дончев, заместник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, директорът на Бенефициента на проекта „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев, както и представители на изпълнителя и инженер-консултанта на участъка.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...