Начало / Новини

Mинистър-председателят Бойко Борисов инспектира строителството на проекта за разширение на метрото в София

1 април 2011 A+AA-
Mинистър-председателят Бойко Борисов инспектира строителството на проекта за разширение на метрото в София

На 28.03.2011 г., премиерът Бойко Борисов инспектира напредъка на строителните работи по проекта за разширение на софийското метро Етап I „Пътен възел "Надежда" (МС 5-II) - Централна ж.п. гара - пл. "Света Неделя" - бул. "Черни връх" (МС 11-II). На събитието присъстваха кметът на гр. София Йорданка Фандъкова, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.
По време на инспекцията стана ясно, че съществува вероятност изпълнението на проекта да завърши предсрочно с два месеца от планираното според одобрения график на изпълнителите. 
След приключването на проекта се очаква трафикът в София да намалее с 25 %, а жителите на града ще икономисват дневно над 65 хиляди часа от пътуване.
Финансирането на Етап I от Проекта за разширение на метрото, включен в Оперативна програма „Транспорт", е в размер на 185,190 млн. евро, в т.ч. безвъзмездна помощ от Европейски фонд за регионално развитие - 157 млн. евро; национално съ-финансиране - 28,8 млн. евро., съ-финансиране от Столична община - 61,9 млн. евро. Строителните работи започнаха в началото на 2009 г. и се предвижда да завършат до месец август 2012 г. Към месец март 2011 г. е изпълнено строителство за 139.342 млн. евро.
Министър-председателят Борисов подчерта, че до края на месец юни тази година тунелопробивната машина трябва да стигне до хотел „Шератон". Френски експерти, бяха категорични, че работата по строителството на метрото се извършва качествено и съгласно договорените графици.
Проектът за разширение на софийското метро Етап  I се финансира по Приоритетна ос 3 "Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари" на Оперативна програма "Транспорт" и е съ-финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...