Начало / Новини

Представители на Европейската комисия посетиха строителните обекти от втори метродиаметър

30 септември 2010 A+AA-
Представители на Европейската комисия посетиха строителните обекти от втори метродиаметър

На 29 септември 2010 г. представители на Генерална дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия посетиха строителните обекти, включени в проекта за разширение на метрото в гр. София, финансиран по Оперативна програма „Транспорт" от Европейския фонд за регионално развитие. Посещението беше проведено в рамките на Медиен семинар за структурните фондове на ЕС в България, организиран от Представителството на Европейската комисия в България.

Рафаел Гуле, Никола Йонстон и Владислава Христозова посетиха строителната площадка на метростанция 10-II (хотел „Хемус") и тунела под бул. „Черни връх".

Изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев запозна представителите с методите на работа и дейностите, извършени до момента по проекта.

Към месец септември 2010 г. реализацията на проекта се осъществява по график като физическото изпълнение вече е достигнало 40.5%. Изпълняват се конструкциите на всички метростанции. Две от тях - МС 9 (НДК) и МС10 (при хотел „Хемус"), както и тунелът между тях, са изградени в по-голямата си част и до края на 2010 г. в тях започва изпълнение на архитектурните довършителни работи. През 2011 г., съобразно графика, поетапно ще започнат подобни работи и на останалите станции.

От тунела на Обособена позиция 1 - от пътен възел „Надежда" до бул. „Патриарх Евтимий" (с дължина 3.8 км), който се изпълнява по щитов метод със специална тунелопробивна машина, са изпълнени към момента около 400 м. До края на тази седмица се очаква машината да достигне до метростанция 5 (Мария Луиза). Срокът за завършване на тунела е август 2011 г.

По Обособена позиция 2 - от бул. „Патриарх Евтимий" до бул. „Черни Връх" е завършена конструкцията на тунела между МС9 и МС10, като в него вече е изпълнен и релсовият път, а през есента на 2010 г. започват работите по монтажа на останалото оборудване.

Изпълнени са около 550 м от двупътния тунел под бул. „Черни връх", изграждан по Нов Австрийски метод, като строителството изпреварва графика с около месец. Цялостното му завършване е предвидено до средата на 2011 г., след което започва изпълнението на релсовия път и монтажът на оборудването.

На визитата присъстваха още представители от Министерски съвет, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, бенефициента на проекта за разширение на метрото в София - „Метрополитен" ЕАД, също така представители на изпълнителите - Обединение „Метро Трейс" и на Инженер-Консултанта Консорциум „Систра - Инфрапроектконсулт - Метроконсулт БГ".

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...