Начало / Новини

Министър Данаил Папазов: Всеки ден инвестираме над 1 млн. лв в транспортната инфраструктура на страната

25 април 2014 A+AA-

Всеки ден се инвестират над 1 млн. лв. в транспортната инфраструктура на страната. Това показва отчетът за разплатените пари по Оперативна програма „Транспорт“, представен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред журналисти в град Сандански. По думите му за първите 114 дни на годината са платени 132,9 млн. лв. на бенефициентите по програмата.

Вече е постигнато съгласие относно бюджета и дейностите, които ще се финансират по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. „Бюджетът на програмата е почти 1,9 млрд. евро, като приблизително 70% от средствата са разпределени по равно между пътна и железопътна инфраструктура – по 673 млн. евро“, допълни Данаил Папазов. По думите му е договорен по-голям финансов ресурс за столичното метро от около 400 млн. евро, а други около 25 млн. евро са осигурени за изграждане на интермодални терминали.

„Основна цел при планирането на новия програмен период е постигането на баланс на инвестициите между железопътна и пътна инфраструктура, както и между инвестициите в Северна и Южна България“, каза още министър Папазов.

В рамките на деня бенефициентите представиха проектите, които подготвят за изпълнение до 2020 г. В събитието участваха и заместник-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Петър Киров, директорът на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС Галина Василева, изпълнителният директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ Асен Антов, заместник-генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ и др.  

Презентации от събитието - http://optransport.bg/page.php?c=51&d=1212

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...