Начало / Новини

Министър Данаил Папазов откри модернизираната жп отсечка Михайлово – Калояновец

15 април 2014 A+AA-

Откриваме вторият железопътен проект изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт“. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на церемонията по официално въвеждане в експлоатация на модернизираната железопътна отсечка Михайлово – Калояновец, част от проекта за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас.

„Другите два лота, които са част от линията Пловдив – Бургас и са в процес на изграждане, са достигнали между 70 и 80 % изпълнение“, каза Данаил Папазов. Очаква се те да бъдат завършени до края на тази година. По думите му целта е до 2020 г. по-голяма част от линията да позволява скорост от 160 км/ч.

Министър Данаил Папазов съобщи, че всички железопътни проекти по Оперативна програма „Транспорт“ са в процес на изпълнение. До този момент Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е получила над 394 млн. лв. от европейската програма.

По време на събитието стана ясно, че са били проведени съвместни проверки от българска  и румънска страна на техническото състояние и осигурителна техника на жп линията по моста на „Нова Европа“ при Видин – Калафат. Те са показали, че линията отговаря на всички технически изисквания за експлоатация и безопасност на движението и жп трафикът по моста може да бъде пуснат. Очаква се първият влак да премине по моста през месец май.

Проектът за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт“. Стойността на отсечката Михайлово – Калояновец е над 35 млн. лв. и позволява скорости от 160 км/ч.

На церемонията присъстваха и заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров и Антон Гинев, генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и други.

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...