Начало / Новини

Стартира реконструкцията на жп гара Пазарджик

18 ноември 2013 A+AA-
Стартира реконструкцията на жп гара Пазарджик

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов даде старт на реконструкцията на железопътната гара в Пазарджик. „Този проект ще промени облика на една от най-важните сгради за транспорта на града“, каза министър Папазов по време на церемонията по подписване на договорите с изпълнителите на рехабилитацията. Инвестицията е над 3,5 милиона лева, а строителните дейности трябва да приключат за 8 месеца. По думите на Данаил Папазов, това означава, че следващото лято Пазарджик ще разполага с модерна гара, която отговаря на всички европейски изисквания.

Министър Папазов припомни, че през годините подлезът под пероните е оставен да се руши и в момента е в окаяно състояние. „Разбираме, че той е важна пешеходна връзка за жителите на град Пазарджик. По тази причина подлезът е включен в обхвата на проекта и ще бъде напълно възстановен. Ще поставим и нужното осветление, за да могат хората да го използват по всяко време на денонощието“, каза Данаил Папазов.

Той добави, че в момента е в ход и модернизация на железопътната отсечка Септември – Пловдив. Сключените договори по проекта към момента са на обща стойност над 257 млн. лева и с неговото завършване през 2015 година, влаковете, преминаващи през Пазарджик, ще могат да се движат със скорост от 160 км/ч.

Министър Папазов заяви, че в рамките на следващия програмен период ще бъде завършено направлението от София до Бургас и съответно до турска граница. По думите му, целта е до 2020 година цялата линия да бъде модернизирана за скорост от 160 км/ч. Със завършването на тези трасета, жителите и гостите на Пазарджик ще могат да използват бърз и удобен железопътен транспорт, каза в заключение Данаил Папазов.

„Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап“ се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Обектът е част от проекта, по който ще бъдат модернизирани и железопътните гари в София и Бургас.

На церемонията по подписване на договорите присъстваха кметът на града Тодор Попов и управителят на област Пазарджик Иван Йорданов.

PB189290.jpg PB189301.jpg PB189255.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...