Начало / Новини

Пуснато е движението по връзката на АМ „Хемус“ със Софийския околовръстен път – п. в. „Яна“

19 август 2013

Пуснато е движението по връзката на АМ „Хемус“ със Софийския околовръстен път – п. в. „Яна“

Днес, 19 август е пуснато движението по връзката на автомагистрала „Хемус“ със Софийския околовръстен път – пътен възел „Яна“. Общата дължина на участъка е 8,46 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Изпълнител е строително-монтажните работи е ДЗЗД „ХЕМУС А2“ – с водещ партньор „Трейс Груп Холд” АД, гр. София и партньори „Конструктор инженеринг” АД, Хърватия и „СК-13 Пътстрои” АД, гр. Перник. Стойността на договора е 38 340 371,34 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „ТРАНСКОНСУЛТ – БГ” ООД. Договорът им е за 181 440 лв. с ДДС. Авторският надзор на директното трасе е на „ПЪТПРОЕКТ” ЕООД. Техният договор е 111 600 лв. с ДДС.

По проекта са изградени директно трасе на АМ „Хемус“ от км 0+000 до км 8+460; пътен възел с път I-6 при км 1+450; пътен възел „Яна“ при км 8+460, реконструирани са път за сметището на км 1+990 с надлез над автомагистралата, път Долни Богров – Ботунец при км 4+800 с подлез, път Ботунец – Горни Богров при км 6+810 с надлез, мост над р. Лесновска при км 3+040 с три отвора и т. н. Построени са и 29 малки съоръжения – водостоци и дюкери. Край село Горни Богров е поставена необходимата шумозащитна стена.

Обектът е част от Трансевропейския транспортен коридор №ІV. С новия участък АМ „Хемус“ се свързва с Околовръстния път на София. Чрез тази връзка значително се облекчава трафикът през селата Горни Богров и Долни Богров. Транзитното движение ще пренимава извън населените места и задръстванията, които от години се образуват на входа и изхода на столицата ще бъдат преустановени. Увеличава се удобството и бързината на предвижване, повишава се сигурността на шофьорите и гражданите, живеещи в тази част на столицата.

Подробна информация за проекта: http://optransport.bg/page.php?c=35&d=1021

Снимков материал

 AM_Hemus_photo01.jpg AM_Hemus_photo02.jpg AM_Hemus_photo04.jpg AM_Hemus_photo05.jpg

[VIDEO]

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...