Начало / Новини

Заместник-министър Петър Киров участва в церемонията по стартиране на строителството на лот 2 на АМ „Струма“

31 юли 2013 A+AA-
Заместник-министър Петър Киров участва в церемонията по стартиране на строителството на лот 2 на АМ „Струма“

До 2030 г. България трябва да е изградила всички елементи от основната Трансевропейска транспортна мрежа на нейната територия за всички видове транспорт. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на днешната церемония за стартиране на строителството на лот 2 на АМ „Струма“. На събитието присъстваха и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров и др.

„Основният инструмент за публично финансиране за постигане на тази цел са средствата, които постъпват в България по линията на Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие“, допълни заместник-министър Киров. По думите му вече са достигнати 49 % разплатени средства към бенефициентите, което възлиза на повече от  1,931 млрд. лв. „Това са реални пари, изплатени към бенефициентите, които са влезли в нашата икономика“, подчерта той.

„Надявам се, че ще продължаваме по същия начин да изпълняваме проектите така качествено и в срок“, каза Петър Киров. Той си пожела метереологичните условия да не затрудняват изпълнението на магистралата, за да може поредната отсечка от нея да бъде завършена в срок.

През настоящия програмен период чрез ОП „Транспорт” се финансира строителството на АМ „Струма“ лотове 1,2 и 4 и подготовката на лот 3, който ще се изгражда през следващия програмен период 2014-2020 г. За изпълнението на проекта е предоставена безвъзмездна финансова помощ по ОП „Транспорт” в размер на 581 787 858.70 лв. От тях 80% са от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 20% са национално съфинансиране.

Лот 2 на АМ „Струма“, чието изграждане започна днес, обхваща отсечката от Дупница до Благоевград и е с дължина 37.48 км. Изпълнител на обекта е Консорциум „Струма-лот 2“, а стойността на договора за строителство е 358 722 000.00 лв. с ДДС. 

10_1.jpg 17_3.jpg

 

 

Снимков материал от събитието: http://optransport.bg/page.php?c=55&d=1036

Подробна информация за проекта:http://optransport.bg/page.php?c=35&d=1031

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...