Начало / Новини

Заместник-министър Петър Киров участва в конференция за изграждането на АМ „Тракия“

29 юли 2013 A+AA-
Заместник-министър Петър Киров участва в конференция за изграждането на АМ „Тракия“

Още близо 36 млн. лв. трябва да бъдат изплатени по ОП „Транспорт“, за да бъдат достигнати до края на годината 50% изпълнение. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров днес по време на конференцията „Добрите практики при изграждането на АМ „Тракия“ лотове 2, 3 и 4“. По думите му до края на програмния период остават едва две години и половина, в които трябва да бъдат усвоени още близо 1 млрд. и 960 млн. лв., за бъдат да постигнати 100% изпълнение. „Това е постижима цел, но не трябва да допускаме забавяния по проектите, защото навлизаме в този етап на програмата, при който всяко закъснение може да застраши усвояването на европейските средства“, допълни той.

Според заместник-министър Киров наред с пътните проекти, през следващия програмен период, трябва да бъдат съсредоточени усилия и за развитие на железопътната инфраструктура. „Основната ни цел е да завършим изцяло направленията сръбска – турска/гръцка граници, както и модернизирането на линията Пловдив – Бургас. Това означава през 2020 г. България да има приблизително 600 км железопътни линии за скорост до 160 км/ч“, каза Петър Киров.

Другият приоритет през следващия програмен период на ОП „Транспорт“ ще бъде изграждането на интермодални терминали, защото те се явяват свързващото звено между автомобилния, железопътния и водния транспорт, без което страната ни не може да предложи конкурентни условия за превоз на товарите, които могат да преминат през нея.

На днешното събитие присъстваха и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров и др. Конференцията се организира в рамките на проект „Доизграждане на АМ „Тракия“ лот 2, 3 и 4”, съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...